• 1

Z kvásku jsme už zkusili spoustu sladkého pečiva a do sbírky nám chyběl už jen trdelník.

Jelikož peču zásadně od oka, použil jsem jako základ takový obecný recept na sladké kváskové těsto, který se dá využít i na koláče s drobenkou, na makové loupáky a briošky na skořicové šneky na záviny nebo slavný estonský kringel. Základní recept je zhruba tento - 

  • 150 g pšeničného kvásku 
  • 225 g hladké mouky  
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g  cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 175 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

V mém případě se řídím hlavně pravidlem, že kvásek by měl tvořit zhruba 1/3 z množství mouky a tekutin v receptu. Dál už se řídím konzistencí těsta během hnětení. Kváskové těsto kyne nejméně tři hodiny. Kvásek používám pšeničný. Připravím ho tak, že lžíci žitného kvásku nechám přes noc rozkavsit se 150 g hladké mouky a 150 ml vody.

A jak jsme si pomohli při pečení trdelníku dále, je patrné z malé fotoreportáže.... :)

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05