• 1

Fenomén Kringel proběhl jako smršť v naší oblíbené diskuzní skupině Pečem Pecen na Facebooku. Pekl ho tam snad každý a všichni jsme chtěli vyzkoušet jak si kvásek s tímto moučníkem poradí. Kvásek nezklamal a v mnoha domácnostech se stal Kringel pravidelným hostem.

My jsme se s Kringelem poprvé setkali na stránkách paní Brýdové, kde mimo jiné uvádí i své oblíbené recepty. Takže jsme na začátku vycházeli z jejího receptu, který je k vidění přímo tady - Kringel paní Brýdové  Postup není těžký a výsledek vypadá velmi efektně a zaručeně jedna várka nestačí.

Opět jsme se řídili pravidlem, že kvásek by měl tvořit zhruba 1/3 z množství mouky a tekutin v receptu. Dál už se řídíme konzistencí těsta během hnětení. Kváskové těsto kyne nejméně tři hodiny. Kvásek používáme pšeničný.

Připraví se tak, že lžíci žitného kvásku necháme přes noc rozkavsit se 150 g hladké mouky a 150 ml vody.

Zkoušeli jsme experimentovat s náplní a krom klasické skořicové jsme vyzkoušeli Kringel kakaový a čokoládový. Všechny nám moc chutnaly a pokud vím, už byly u jiných vyzkoušeny i varianty s tvarohem, s mákem, s jablky a určitě se najde ještě několik dalších možností. Takže nezbývá než vyzkoušet a přijít na to, která bude ta vaše oblíbená. :)