• 1

Máte chuť na křupavé domácí rohlíky. Žádný problém. Vytvořil jsem foto-návod pro jednoduché ranní pečení.

Recept:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek vlažné vody
1 lžička soli
2 lžíce rozpuštěného másla
5 g sušeného droždí (dá se jednoduše nahradit pšeničným kváskem opět v poměru 1/3 kvásku ku 2/3 mouky a vody)

Z uvedených ingrediencí umícháme tužší těsto tak, aby se nelepilo na mísu a necháme cca půl hodiny odpočinout přikryté folií. Zpočátku míchám stěrkou, posléze zpracuji těsto rukama. Těsto se nemá lepit.

 

Těsto rozdělím na dva stejné díly a ručně na válu párkrát přeložím a sbalím do kuličky. Zapracuje se tím do těsta trochu vzduchu a rohlíky jsou pak více nadýchané.

 

Těsto rozválím na asi 1cm silnou kulatou placku, kterou pak rozdělím na 4 díly. Není potřeba podsypávat, těsto se nelepí. Naopak, pokud budete podsypávat, rohlíky se vám rozbalí.

 

Nyní si beru jednotlivé trojúhelníčky a samostatně je rozválím do takového tvaru. Pak už jen smotám a vytvaruji tradiční tvar rohlíku

 

 

Z této dávky těsta udělám 8 kousků Nechám přikryté folií cca 1 hodinu vykynout , lehce postříkám vodou z rozprašovače a posypu mákem, sezamem, slunečnicí, atd...

Roztroubím troubu na plný kule se starším plechem na dně. (bez vody)
Vložím rohlíky a do spodního rozpáleného plechu chrstnu půl hrnku vody kvůli zapaření.
Peču tak dlouho, dokud se mi nelíbí barva . Po upečení dám vychladnout na mřížku.

Tyto rohlíky vydrží cca den křupavé a uvnitř nadýchané, ale i druhý den jsou celkem dobrý, na rozdíl od rohlíků z hladké mouky, které jsou hutné a těžké.

Dobrou chuť !