• 1

Měsíce běží a v našem kalendáři se ukazují listopadoví oslavenci. A protože jsou oba z Krkonoš, řekli jsme si, že přivezeme stylově severský, celožitný chléb. A tady se nehraje na krásu zdobení a líbivého načančání. Tady jde o obsah. :)

A ten je u těchto cihliček pestrý. Dva oslavenci si vyžadují dva chleby. Inspirovali jsme se opět receptem na skvělém blogu Juliany Maškrtnice a rozkvašovali a míchali a kynuli.

Jeden bochník jsme udělali čistě žitný bez jakékoliv další přísady, druhý jsme smíchali se semínky lnu a slunečnice a žitnými vločkami. Těsto jsme nechali pěkně nakynout na téměř dvojnásobek toho, co původně do formy přišlo, a pak přiměřeně dlouho pekli.

Nejdůležitější je u těchto celožitných bochníčku nechat cihličku opravdu aspoň 12 hodin vychladnout.

Chleby měly neuvěřitelný úspěch a obzvlášť ten semínkový mizel bez jakýchkoli příkras a obloh v ústech účastníků oslavy.