• 1

A moje výzva? Poprvé jsem pekla cibulový, kváskový, hnětený. Pro někoho možná prachobyčejný chleba, ale jelikož je Mirek konzerva a takové experimenty jako zrní, cibuli, škvarky, brambory, řepu, cuketu a podobně do chleba neuznává, neměla jsem nikdy možnost si to zkusit.

Až dnes. Děkuji skupině PečemPecen a správci Míše Gregorové, že díky výzvě mi dnes to experimentování prošlo.... :) A všimněte si tvaru! to bych nebyla já, abych si odpustila estetiku věci. Snad je tam ta cibulka tvarově poznat.

Jak jsem již zmínila, zadělávali jsme na více chlebů najednou. Tudíž klasický postup podle 10 bodů. Rozkvasit žitný podíl, přidat při hnětení pšeničnou chlebovou a trošku pšeničné hladké, místo vody dolito černé pivo, aby mělo těsto takovou "akurátní" konzistenci. Vše od oka.

Po hodině odpočinku jsme si rozdělili těsto. Já si odebrala na svůj chlebík a během překládání jsem do těsta zapracovala jednu pěkně do hněda osmaženou cibuli.

POZOR po usmažení doporučuji dát okapat na papírovou utěrku. Já toto podcenila a ztížila jsem si překládání a hlavně stáčení. Olej v těstě vytvořil téměř lístkový efekt a špatně se stáčel bochník do kuličky, protože měl tendenci trhat se po těch proolejovaných vrstvách.

Ale nějak se to podařilo a ve výsledné fázi, těsně před vložením do trouby jsem bochníku dala pomyslný tvar cibulky a nařezala ho aby i řezy cibuli připomínaly... Překvapil svou výbornou chutí. I Mirek už bude s tímto typem chleba počítat na další příležitosti. 

  • IMG_20140130_194404
  • IMG_20140130_194419
  • IMG_20140130_194440
  • IMG_20140130_200425
  • IMG_20140130_202237
  • IMG_20140130_203420