• 1

O víkendu jsem dostala chuť na pizzu. Překonala jsem sama sebe a svou lenost a večer předem jsem si připravila pšeničný kvásek z mouky manitoba na budoucí pizzové těsto.

Asi zklamu všechny, kdo mají rádi recepty s přesně odměřenými ingrediencemi. Pšeničný kvásek dělám vždy večer před dnem, kdy chci zadělávat těsto. Postupuji tak, že dám do misky čajovou lžičku žitného kvásku a přimíchám k ní pšeničnou mouku a vodu v poměru 1:1. Většinou je to tak, že naplním kávový šálek vodou a stejný kávový šálek moukou, vše dám do misky a se zmíněnou lžičkou žitného kvásku, který mám pořád po ruce v ledničce a směs rozmíchám dohladka. Pak misku vložím do igelitového sáčku, zavážu na uzel a do rána vše nechám svému osudu. Ráno mně vždy čeká miska plná napěněného "bílého" kvásku. Takové tahavé konzistence.

Těsto na pizzu jsem připravila tak, že jsem do větší mísy, nalila kvásek, přidala cca dva stejné kávové šálky hladké pšeničné mouky - manitoby, trochu olivového oleje, malou lžičku soli a trošku vody. Pak jsem vše dohromady vyhnětla elektrickým hnětačem do konzistence kompaktní ne moc tuhé hmoty, kdy se při hnětení už nic nelepí na stěnu mísy. Dle potřeby jsem přisypala trošku mouky, když se mi těsto zdálo ještě řídké a přikápla trošku oleje. Prostě se řídím konzistencí těsta. Je dobré dát hnětení čas a nechat hezky vypracovat lepek.

Hotové těsto jsem opět přikryla igelitem a nechala jsem ho asi 3 hodiny svému osudu. Po vykynutí jsme zjistili, že je těsta dost na dvě pizzy, tak jsme jednu půlku zabalili do potravinové fólie a dali do ledničky. Druhý den z něj byla výborná plněná kapsa. Těsto bylo ještě lepší než v pizze den před tím. :)

Protože oba pokrmy zmizely než jsme si je stihli vyfotit, jako ilustrační obrázek přidávám úžasnou fotku od kamarádky Paulinn Sebina, protože po shlédnutí právě tohoto obrázku jsem dostala na pizzu velikou chuť......! :)