1. Kde seženu hotový kvásek?

Pro tyhle účely existuje výborná "kvásková mapa" Najdete ji na www.pecempecen.cz. Klikáním si přibližte na mapě oblast, kde bydlíte a hledejte nejbližší modrý špendlík. Najdete na něm spojení na majitele kvásku, který je ochotný se o něj podělit. Zbývá už jen kontaktovat ho a domluvit se na předání kvásku. Určitě při tom získáte i spoustu rad do začátku. :)

2. Jak si kvásek vypěstuji sám? 

Na internetu se dá najít určitě mnoho různých návodů. My doporučujeme tento od Maškrtnice - Jak vypěstovat kvásek

3. Jak často mám kvásek krmit?

Zde si dovolím prozatím citovat Julianu Maškrtnici

Nejjednodušší je mít v lednici schovanou malou dávku kvásku, kterou v případě potřeby včas omladíte a z osvěženého kvásku zase část schováte do lednice napříště. Tak budete mít chleba vždycky kyprý a akorát kyselý. Krmit lze čímkoli – žitnou, pšeničnou nebo špaldovou moukou (i jejich celozrnnými verzemi) a nemusíte chovat tři druhy kvásků zároveň. Chcete-li vyrábět třeba čistě bílý pšeničný chleba – jednoduše odeberete z žitného kvásku (nebo třeba špaldového, máte-li ten) a nakrmíte ho pšeničnou moukou.

4. Jak se "omlazuje" kvásek?

Na toto téma napsala pěkný návod Olga Benešová, kterou tímto citujeme: 

Máte najednou příliš kyselý chleba, dostali jste nový kvásek a nevíte, jak je starý, a chcete ho dobře aklimatizovat, připadá Vám kvásek najednou línější? Pak je čas na omlazení - Vezme se jedna lžička kvásku a cca 5 dní jednou denně se nakrmí 100g mouky a 100g vody, vždy před nakrmením se znovu odebere většina a nechá se jen cca 50g, řádně promícháváme. Odebrané se může použít na kyselo, na lívance a jsou i další možnosti.

Regenerace se provádí při pokojové teplotě, doporučuji kvásek zakrýt jen papírovým ubrouskem nebo utěrkou.Čas 5 dní není dogma, lze zkrátí i prodloužit, podle toho, jak se kvásek vyvíjí a jak moc vyzrálý a stabilizovaný ho chceme. Na zjištění vyzrálosti kvásku lze použít jednoduchý test, kdy vezmeme misku s vlažnou vodou (cca 30 st), do vody dáme čajovou lžičku kvásku, když plave na povrchu, je dostatečně vyzrálý a schopný vykynout těsto. Kvásku zdar! :-)

5. Jak uchovávat kvásek

My uchováváme kvásek v ledničce zásadně ve stejné sklenici, ve které jsme si ho vypěstovali. Ve sklenici je vložená pořád lžíce a víčko je na ni jen položeno, aby měl kvásek přístup vzduchu. V ledničce vydrží bez dokrmení rozhodně týden. Pokud nepečete déle, je dobré ho po týdnu zkontrolovat, pokud není cítit po acetonu je vše v pořádku. Pokud cítíte mírně aceton, kvásek je vyhladovělý. V tom případě se doporučuje odebrat čajovou lžičku a smíchat s žitnou moukou a vodou a venku z ledničky jej nechat znovu rozběhnout do druhého dne. Poté, pokud je vše v pořádku, objevují se bublinky a příjemně voní opět zahustit a dát do ledničky. Pokud je pach acetonu intenzivní až nepříjemný, raději bych založila kvásek nový. 

Pokud jedete na dovolenou, nebo víte, že se nedostanete dlouho k pečení je ideální kvásek hodně zahustit moukou, téměř do husté skoro drobenky, či koule. Bude mít dostatek krmiva a měl by v ledničce přečkat.

Jak převést recept z droždí na kváskový a obráceně

V tomto případě vás odkážeme na skvělý návod naší kamarádky Ivy a její stránku pekarnomanie.cz. Článek o tom jak na tyto převody najdete zde.

 

 Jestli máte dotazy ohledně kvásku, které byste chtěli zodpovědět, napište a my se budeme snažit zde co nejdříve odpovědět.