UPOZORNĚNÍ -TOTO NENÍ RECEPT - toto je alternativní metoda vedení kvasu popsaná na postupu pečení chleba, proto jsou veškerá množství uváděna orientačně. Při použití nově založeného kvásku mohou být časy o dost delší. Kvásek takto vedu z toho důvodu, že po každém pečení ho mám kompletně omlazený a jsem schopný velmi přesně kontrolovat jeho kondici.
První část - kvásek spí v ledničce bez přikrmování klidně i týden. Má hustotu asi jako tvaroh.
Pokud chci péct, tak ho večer vyndám z ledničky ( mám ho v 0,7 sklenici) a dám mu lžíci žitné mouky a malinko vody
Ráno naředím kvásek asi 2 dcl vlažné vody a pořádně rozmíchám. Naleji do mísy ve které budu míchat těsto. Přidám žitnou mouku cca 100g - 300g podle toho jak velký chléb chci, případně přidám vodu a nechám na teplém místě 3-4 hodiny. Pokud nebudu doma a budu míchat těsto až večer. nechám ho na chladnějším místě.
Teď je ten okamžik, kdy odeberu 2-3 lžíce kvasu na příště a dám bez přikrmování do lednice.
5. Přidám 100g - 500g pšeničné chlebové, sůl 1-2,5 lžičky, kmín, případně semínka, česnek nebo cokoliv Tě napadne..
Pořádně prohnětu na konzistenci měkčí modelíny cca 15-20 minut. Buď přidám vodu, nebo mouku, záleží co je třeba.
Nechám cca hodinu odpočinout na lince v pokojové teplotě
Vyklopím těsto na pomoučenou desku a překládám a stáčím, tak dlouho až je těsto "sametové" a skoro nelepí. Vložím do vymoučené ošatky, nebo nechám kynout jen tak na papíře asi tak 2 hodiny.
Rozpálím troubu na max. co jde s plechem uvnitř. Vsadím chleba a na dno trouby chrstnu 2 dc horké vody kvůli zapaření. Kdo se bojí o troubu, může si dát na dno nahřát starší plech. Po 3-5 minutách troubu vyvětrám a vyndám plech se zbytkem vody. Po 10-15 minutách snížím teplotu na cca 200 a dopékám 25-40 minut.
Hned po vyndání z trouby postříkám lehounce vodou a na mřížce chladne alespoň hodinu. Pokud bys teď zakrojila, srazí se střídka a bude blátivý vevnitř.